Egyperces

Végtelen egyperces

Kameruni kollégámnak láthatóan nagyon fontos volt az a valami, amit Ő nemzetközi standardokként nevezett meg. Például nagy örömére szolgált, hogy megszerveztük az AIDS világnapját. A projekt sikeres volt, sokan jöttek szűrővizsgálatra, a harmincezres közösség összes iskolája felsorakozott, pergős dobszóra meneteltünk, majd elhangzottak a lelkes beszédek is. Sokan voltunk, valóságos és látványos közösségi megnyilvánulás lett belőle. Kollégám elégedett volt az „AIDS ne legyen stigmatizáló” vezető szlogennel.

A Westworld egy nem túl új, több részből álló filmsorozat. A romantikus múltat idéző mesterséges világot, betelepítik emberformára és különféle szerepek betöltésére tervezett robotokkal. Ebbe a világba ki meg be lehet utazni, lehet marhapásztort játszani, következmény nélkül pusztítani, kilőni egy egész várost, lehet bármit, mert a megsérült robotokat megjavítják, és a játék folytatódik. A gond csak akkor kezdődik, amikor a robotok egy kis műszaki hiba miatt emlékezni kezdenek…

Amikor a menekülttáborban dolgoztam egy fura érzés kísért minduntalan, mintha egy mesterségesen felépített, megtervezett világ része lettem volna, előírás és protokollszerű, ahol ki emezért felel, ki meg amazért, és mégsem tűnik fel senkinek, hogy a zuhanyozó külső falára szerelték a vízcsapot. Ebben a táborban miénk volt a jóindulatú segítők szerepe, szekrényeinkben sör, színes gyümölcslevek, megannyi földi jó, fogyasztói társadalom néhány négyzetméterre zsúfolva, coca-cola és whisky a sárkunyhók között. Kint, néhány méterrel odébb éhínség van, “famine” a WHO szerint, 40 fokos meleg, legyek, szúnyogok, AIDS, agyhártyagyulladás, malária.

„A természet védtelen, a modell mindenható, sokkoló lehet Baudrillard kulturális pesszimizmusát testközelből tapasztalni, megtalálni a Másikat egy olyan fogyasztói kultúrában, aminek a fő célja a Másik kiiktatása a protokollokba, elméletekbe való beolvasztása által”, válaszoltad a levelemre, én meg rábólintottam és sokkolt, hogy értetted. Az udvar egyik sarkában elszántan ugrókötelezett a sebész kolléga.

Amúgy meg a szlogen jó volt és az említett nemzetközi tásaságból is sokan hagyták el a missziót.