Blog

Esutól Bamendáig

Esuban jó munkát végeztünk. A többes szám többünket jelent: Godwint, a volt kollégámat, orvosasszisztenst, aki mindent tud és mindenkit ismer Esuban, nála jobb menedzsert aligha… Jelenti az iskolaigazgatókat, tanárokat, akik rengeteget segítettek. Felicitát, aki délutánonként elkísért mélyszegénységben élő gyerekei (értsd: diákjai) otthonába, tolmácsolt, de jelenti a gimnázium igazgatóját is, aki Hajirát, a muszlim lányt figyelmünkbe ajánlotta, és jelenti Albert Font, aki használható, bölcs tanácsaival segítette a programot. A támogatóinktól kapott pénz (kb. 1 500 000 kameruni frank) jó helyre került, 75 gyereknek fizettünk tandíjat, több végzős diákot hívtunk vissza iskolába, lehetővé tettük Esu első muszlim lányának, hogy egyetemi tanulmányokat folytasson, stb. Segítséget, támogatást várunk a következő hónapokban is, néhány hét múlva ismét nekilendülnénk.

Esuból Bamendába szűk 80 km és 4,5 óra az út, néhol alig járható, még száraz évszakban is. A következő bő két hétben a bamendai St. Louis University vendége leszek. Az egészségügyi főiskola, a hozzá tartozó miniklinika és gyógyszertár a dr. Nick és felesége tulajdona. Ezernél több diák jár ide, a tanév két félrészes, ezen a héten éppen félévzáró vizsgaszesszió van. A felügyelet szigorú, a diákok egymástól távol eső padokban ülnek, naponta két tantárgyból vizsgáznak, a tételek kidolgozására két órájuk van. A harmadévesek kórházi gyakorlatukat Bamenda legnagyobb állami kórházában végzik. Az évi kötelező főiskolai költség 350 000 XAF körül van, magában foglalja a tandíjat, az egyenruhát, köpenyt, tankönyveket és nyomtatott tananyagot, szabad könyvtárlátogatást, táblagépet és internethasználatot, vizsgadíjat.  A főiskola partnerkapcsolatot szeretne más kontinensbeli egyetemekkel, főiskolákkal, az ide érkező oktatóknak összkomfortos ellátást biztosítanak.  Jelenleg egyetlen indiai oktatójuk és orvosuk van.

image003

A kameruni vidéki iskolákból ide érkező diákoknak van, amit pótolniuk, ha tartani akarják a lépést városi kollégáikkal. Az elemi hatodik osztálya után csak kevesen tudnak írni és olvasni; írás-olvasás gyakorlással telik a két első gimnáziumi év. Tantárgy is kevés van, az irodalom oktatás anyagát pedig jórészt helyi, kameruni írók művei jelentik, és határozottan oktató jellegűek.

image004

A keményebb start a harmadik évtől kezdődik, és aki kiállja a hatodik év próbáját is, annak, ha anyagi lehetőségei engedik, valóban következhet a főiskola/egyetem. A tehetséges, jóképességű diákokat vagy tehetősebb rokonaik segítik, vagy nyári munkával tartják fenn magukat. Akár így, akár úgy, ha sikerül nekik karriert csinálni, akkor majd ők fogják segíteni fiatalabb családtagjaikat, ez a megingathatatlan bevált gyakorlat, amit már kisgyermekkortól megtanulnak.